Tips voor het besparen op uw warmteverbruik

U betaalt voor de warmte, die u afneemt als u uw huis verwarmt of warm tapwater gebruikt. Daarnaast betaalt u vastrecht voor het onderhoud en het beheer van het systeem. De hoeveelheid warmte, die u verbruikt, is afhankelijk van verschillende factoren. We zetten de belangrijkste invloeden graag voor u op een rij.

Ruimteverwarming

De hoeveelheid warmte, die u nodig heeft, om uw huis op temperatuur te brengen en houden, hangt in de eerste plaats af van de grootte van uw huis en de isolatiewaarde. Als uw woning goed geïsoleerd en kierdicht is, dan verliest uw woning minder warmte naar buiten en heeft u minder warmte nodig om uw woning op temperatuur te houden.

Inrichting / vloerbedekking

Het is belangrijk dat u vloerbedekking uitzoekt, die past in combinatie met vloerverwarming en -koeling. Vloerbedekkingen die geschikt zijn voor vloerverwarming herkent u aan onderstaand symbool. Vloeren met een lage warmteweerstand zorgen voor een betere werking van de vloerverwarming. Dit houdt in dat de isolatiewaarde van de vloerbedekking niet groter is dan 0,17 m² K/W. Wanneer echter de vloer ook wordt gebruikt voor koeling, is deze waarde van 0,17 m² K/W te hoog. De maximale isolatiewaarde is dan 0,12 m² K/W. Het afgebeelde pictogram is dus geen garantie dat de vloerbedekking geschikt is voor vloerkoeling.

De volgende vloeren zijn doorgaans wel geschikt voor vloerverwarming:

  • Parketvloer, verlijmd en gemaakt van hardhout, dikte: max. 10 mm.;
  • Laminaatparket: niet alle soorten zijn geschikt, raadpleeg uw leverancier;
  • Marmoleum en vinylvloeren;
  • Katoenen, wollen en nylon vloerbedekking.

De volgende vloeren zijn in principe niet geschikt voor vloerverwarming:

  • Parketvloeren die gemaakt zijn van een zachte houtsoort;
  • Kurk;
  • Hoogpolig tapijt;
  • Tapijttegels met een foamrug;
  • Vloerbedekking afgewerkt met isolerende materialen.

Een decoratief vloerkleed belemmert eveneens de verwarming of de koeling van uw woning en verhoogt daarmee uw energiekosten. Het wordt daarom afgeraden om vloerkleden te gebruiken bij vloerverwarming en -koeling.

Thermostaat

De mate van comfort, die u wenst, heeft uiteraard invloed op uw warmteverbruik. Vindt u 18 °C comfortabel of heeft u liever 22 °C? Verwarmt u bovendien alle ruimtes in uw woning of slechts enkele? Als u de temperatuur wilt aanpassen met de kamerthermostaat, pas de ingestelde temperatuur dan geleidelijk aan. Vloerverwarming werkt trager dan traditionele radiotoren. Houdt daarom bij koude buitentemperaturen zo veel mogelijk dezelfde kamertemperatuur aan. Uw woning is goed geïsoleerd en verliest daarom relatief weinig warmte. Het toepassen van nachtverlaging is dan ook niet nodig. Het is comfortabeler en zuiniger om de temperatuur dag en nacht constant te houden.

Ventilatie

Let er wel op dat uw woning goed wordt geventileerd middels uw ventilatiesysteem, zodat u de luchtvochtigheid in uw woning niet oploopt. Het opwarmen van vochtige lucht kost relatief meer energie. Lucht uw woning tenminste één keer per dag kort, bijvoorbeeld 15 minuten. Zet niet dag en nacht een raam open en laat deuren niet onnodig openstaan. Hiermee voorkomt u eenvoudig warmteverlies.

Droogstoken

Het verbruik in het eerste jaar of mogelijk jaren na de bouw zal overigens hoger zijn dan in een normaal jaar. Het stucwerk en andere bouwmaterialen bevatten namelijk nog veel vocht dat door verwarming en ventilatie moet drogen. Als gevolg van dit droogstoken kan het verbruik in het eerste jaar 10 tot zelfs 30 GJ hoger uitvallen.

Warm tapwater

Ook uw warm waterverbruik is een belangrijke factor. Hoe vaker u doucht of in bad gaat, hoe meer warmte u verbruikt. Het aantal gezinsleden heeft daarmee ook veel invloed op het warmteverbruik. Toch zijn er mogelijkheden om zuinig om te gaan met warm tapwater.

Afgiftetemperatuur

Geohita levert u warmte van maximaal 35 °C. Deze warmte wordt via een warmtewisselaar gevoed aan uw doorstroomtoestel. Deze warmt het water elektrisch verder op tot 50-60 °C. U kunt deze afgiftetemperatuur aanpassen. Bij een lagere temperatuur verbruikt het toestel minder elektriciteit en kunt u toch comfortabel douchen of in bad gaan.

Waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop zorgt voor hetzelfde comfort als een reguliere douchekop, maar verbruikt ongemerkt minder water en energie. Uiteraard bespaart u ook door kort(er) douchen.

Thermostaatkraan

Met een thermostaatkraan stelt u de temperatuur van de (bad)kraan of douche in één keer in. Zo krijgt u snel de juiste temperatuur en dit bespaart warm water.

Koeling

Afhankelijk van de afspraken met de projectontwikkelaar, de aannemer en uzelf, kan Geohita u ook koude leveren om uw woning in de zomer te koelen. U betaalt daarvoor een vast bedrag per jaar. U kunt zelf ook een aantal maatregelen nemen om zomers de warmte buiten te houden. Als de zon urenlang ongehinderd naar binnen schijnt, warmt uw woning snel op. Door middel van zonwering houdt u die warmte buiten. Buitenzonwering is in principe effectiever in het weren van zonnewarmte dan binnen zonwering, maar is vaak wel duurder in aanschaf. U kunt direct zonlicht ook tegenhouden door middel van beplanting.

Warmtenetten

Geohita heeft op verschillende plaatsen in Nederland warmtenetten. Kijk op de kaart of er een warmtenet van Geohita bij u in de buurt ligt. We breiden ons portfolio aan kleinschalige, duurzame warmtenetten bovendien voortdurend uit. Zo realiseren we de transitie naar duurzame warmte concreet en dichtbij.

Benieuwd naar onze bestaande warmtenetten en onze projecten? Klik dan hieronder door naar ons overzicht.

Onze warmtenetten

Begijnhof

Ontwikkelaar: Van der Steeg
Type bron: Open bron systeem

Stadsbaken

Ontwikkelaar: OVT Ontwikkeling
Aantal wooneenheden: 41

Veelgestelde vragen Storing melden Stuur een bericht